Artikelen

Zzp'er
14 / 08 / 2024

Zzp en letselschade I Tijdelijk arbeidsongeschikt

Een ongeval of medische fout met letsel tot gevolg kan leiden tot tijdelijke -gedeeltelijke of gehele- arbeidsongeschiktheid. Als werknemer in dienst heb je op dat moment een vangnet: door ziekteverlof op te nemen krijg je je salaris in eerste instantie doorbetaald. Ook wordt er gezorgd dat je dagelijkse werkzaamheden worden overgenomen. Daarnaast begeleidt een bedrijfsarts je richting werkhervatting. Als zelfstandige is dat een ander verhaal, dan draag je zelf de verantwoording voor je herstel, de continuering van lopende opdrachten en het beperken van inkomensverlies. Voor de groep zelfstandigen zonder personeel is de directe impact van arbeidsongeschiktheid misschien wel het grootst, want zonder de zzp’er zelf is er geen business. Een zzp’er focust zich daarom al snel op het aan het werk blijven, zelfs als dat het herstel belemmert.

Lees meer
Het letsel van
07 / 08 / 2024

Het letsel van Emma: "Ik heb nog steeds weleens het gevoel dat ik tekort schiet"

Emma (38) woont samen met haar vriend en dochter. In 2020 werd ze op de fiets afgesneden door een auto en kwam ten val. Sinds die tijd ervaart ze rug- en whiplashklachten. Emma werkt (20 uur) als zelfstandig tekstschrijver.

Lees meer
Overprikkeling
17 / 07 / 2024

Overprikkeling na traumatisch hersenletsel

Zonder dat je het beseft, verwerkt je brein de hele dag door omgevingsprikkels. Een prikkel kun je zien als een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Denk aan bewegende beelden op een televisiescherm (visuele prikkels), pratende mensen (geluidsprikkels) of een wolk van parfum als iemand voorbij komt lopen (geurprikkels). Na het oplopen van traumatisch hersenletsel kunnen deze alledaagse prikkels ineens overweldigend aanvoelen. De hersenen hebben meer tijd nodig om de prikkels te verwerken. Je kunt daardoor sneller vermoeid raken, hoofdpijn krijgen, of bijvoorbeeld slechter slapen. Sommige mensen worden letterlijk ziek van prikkels. De precieze oorzaak van een overprikkeld brein is nog onbekend en er is ook geen aangetoonde behandeling die de klachten weg kan nemen. Toch kun je het een en ander doen om (de impact van) overprikkeling te beperken.

Lees meer