Zzp en letselschade I Tijdelijk arbeidsongeschikt

Auteur: Merel de Wit

|

14 / 08 / 2024

Een ongeval of medische fout met letsel tot gevolg kan leiden tot tijdelijke -gedeeltelijke of gehele- arbeidsongeschiktheid. Als werknemer in dienst heb je op dat moment een vangnet: door ziekteverlof op te nemen krijg je je salaris in eerste instantie doorbetaald. Ook wordt er gezorgd dat je dagelijkse werkzaamheden worden overgenomen. Daarnaast begeleidt een bedrijfsarts je richting werkhervatting. Als zelfstandige is dat een ander verhaal, dan draag je zelf de verantwoording voor je herstel, de continuering van lopende opdrachten en het beperken van inkomensverlies. Voor de groep zelfstandigen zonder personeel is de directe impact van arbeidsongeschiktheid misschien wel het grootst, want zonder de zzp’er zelf is er geen business. Een zzp’er focust zich daarom al snel op het aan het werk blijven, zelfs als dat het herstel belemmert.

Zzp'er

Een zzp’er gaat door

Wanneer na het oplopen van letsel vrij snel duidelijk is dat de herstelperiode en daarmee de arbeidsongeschiktheid van relatief korte duur zullen zijn, is de situatie voor de zzp’er meestal te overzien. Aangenomen werk kan in overleg met de opdrachtgever worden uitgesteld, of het is wellicht een optie om de looptijd van een opdracht te verlengen. Ook kan de zzp’er tijdelijk een collega zzp’er inhuren ter vervanging. Dit wordt anders als er geen duidelijke verwachting is ten aanzien van de herstelduur. Wat doe je dan? Het voor onbepaalde tijd uitstellen van werk of het teruggeven van een opdracht zijn geen keuzes die je graag wilt maken. Als zzp’er wil je een aangenomen klus naar tevredenheid van de opdrachtgever afronden, omdat je die verantwoording bent aangegaan en omdat je een volgende keer weer wilt worden gevraagd. Bovendien betekent niet werken een direct inkomensverlies, dat je zelf op dient te vangen. En ook al heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, dit betekent niet altijd dat er direct tot uitkeren wordt overgegaan. Ten slotte kan een opdrachtovereenkomst lang niet altijd zonder consequenties worden ontbonden. Onder meer om deze redenen gaat een zzp’er vaak lang door met het spreekwoordelijk hooghouden van alle ballen.

Pak de regie

Natuurlijk is het een goed uitgangspunt dat je als zzp’er ondanks het opgelopen letsel je werkactiviteiten zoveel mogelijk door wilt laten lopen. Toch is het belangrijk dat je een goede balans vindt tussen jezelf de ruimte geven om te herstellen en het in de lucht houden van je bedrijf. Want je wilt niet dat je klachten onnodig verergeren of dat het herstel uiteindelijk langer gaat duren dan noodzakelijk. Daar heb je zelf geen baat bij en je bedrijf ook niet. Neem daarom de regie over zowel je gezondheid als je bedrijf en richt je aandacht op de volgende vijf thema’s.  

1). Het overzicht houden

Wanneer je als zzp’er ineens niet meer in staat bent om je dagelijkse werkzaamheden uit te voeren, dan komt er veel op je af: communicatie met opdrachtgevers, bedrijfsmatige oplossingen zoeken, verwachtingen managen, et cetera. En dan heb je nog de veranderingen aan het thuisfront en niet te vergeten: je fysieke en/of mentale herstel! Je kunt door dit alles gemakkelijk in een ‘overlevingsstand’ schieten, waarbij je aandacht overal en nergens naartoe gaat en je het overzicht verliest. Probeer dat te voorkomen, want alleen door het hebben van overzicht kan je de juiste prioriteiten blijven stellen. Zowel voor jezelf als voor je bedrijf.  

2). Deel je verhaal en maak gebruik van hulp

Om hulp vragen kan zo’n prioriteit zijn. De zzp’er is gewend om zaken zelf te regelen, toch is het in een situatie als deze goed om -zowel zakelijk als privé- je verhaal te delen en om hulp te vragen. Ken je een zzp’er die ook tijdelijk arbeidsongeschikt is geweest? Heb je misschien al een mentor of businesscoach die jou ondersteunt? Ben je lid van een beroeps- of ondernemersvereniging waar je contact mee op kunt nemen? Je hoeft het wiel vaak zelf niet uit te vinden. Ook je partner die jouw medische afspraken plant of een familielid die tijdelijk de communicatie met je belangenbehartiger overneemt, kan ervoor zorgen dat je als zzp’er net dat beetje extra ruimte hebt waardoor je meer grip krijgt op de situatie.

3). Wees realistisch en communiceer helder

Het werkt voor de mensen om je heen -zowel zakelijk als privé- het best als je realistisch bent over je eigen kunnen en dit helder communiceert. Wanneer je eerlijk bent over wat wel en niet lukt, geef je ruimte voor begrip en ondersteuning. En wanneer het praktisch mogelijk is voor jou: blijf in contact met klanten en collega’s. Stuur zo nu en dan een bericht, of blijf online zichtbaar.

4). Plan je re-integratie

Wanneer je werkuren opbouwt, is het belangrijk om dat gedoseerd te doen. Streef naar een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Vind een dagelijks ritme dat op dit moment bij jou past. Stel grenzen in om de voortgang van je re-integratie te bewaken. Herstel verloopt zelden lineair en hetzelfde geldt voor re-integreren. En als gaandeweg blijkt dat terugkeren naar je oude werkzaamheden toch niet gaat lukken, dan kan een re-integratiedeskundige je adviseren en begeleiden bij het vinden van een passende, nieuwe werkomgeving.

5). Vergroot je mentale veerkracht

Je doet je best om snel terug te keren op de werkvloer, echter herstel kan je niet afdwingen. Waar je wel controle over hebt, is de manier waarop je met de nasleep en de gevolgen van letselschade omgaat. Heb je geleerd om op een constructieve manier met emoties als onzekerheid en onmacht om te gaan? Of ervaren dat je een vangnet hebt om op terug te vallen in moeilijke tijden? Ben je stressbestendiger geworden? Dan heb je je eigen mentale veerkracht vergroot door een tegenslag als letselschade om te zetten in persoonlijke groei.

Omdenken

Als zzp’er met letselschade is het van belang dat je jezelf in acht neemt, je eigen herstelproces bewaakt en de nodige (bedrijfs)hulp inschakelt. Tijdelijk arbeidsongeschikt raken is een vervelende onderbreking, toch kan het jou en je bedrijf ook iets brengen: laat de ervaring, groei en reflectie maken dat je sterker terugkomt!

 

Ben jij één van de 1.7 miljoen Nederlandse zzp'ers en heb je letselschade opgelopen? Bij Letselschadepsycholoog online kun je terecht voor ondersteuning bij het mentale herstel na letselschade, het gecontroleerd uitbouwen van werkactiviteiten en het vergroten van je eigen veerkracht (en daardoor dat van je bedrijf). Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op, we staan je graag te woord.