Letselschadepsychologie

Na het oplopen van letselschade staat in eerste instantie het fysieke herstel centraal. Op het moment dat er voorzichtig een nieuw evenwicht ontstaat, komt er ruimte voor het verwerken van de gebeurtenissen. Ook kan er weer vooruit worden gekeken. En dan begint de impact van het ongeval vaak door te dringen. De manier waarop je vervolgens omgaat met de fysieke en psychische gevolgen van letselschade is van directe invloed op zowel het herstelproces als op je (toekomstige) gevoel van welbevinden. Wat heeft de letselschadepsychologie hierbij te bieden? 

Herstelproces

Herstelbevorderend waar mogelijk

Herstel kan je niet afdwingen, maar je kunt het wel bevorderen door de meest optimale omstandigheden te creëren waarin je kunt helen. Fysiek, en zeker ook mentaal. Na letselschade kan je gemakkelijk emotioneel uit balans raken en daardoor bijvoorbeeld overmatig gaan piekeren of jezelf dwangmatig afleiden om bepaalde emoties niet te hoeven voelen. Dit soort reacties kunnen je herstellend vermogen belemmeren. Een letselschadepsycholoog werkt samen met de cliënt aan het op constructieve wijze omgaan met de nasleep (emoties, gedachten, pijn, etc.) van letselschade. 

Breed perspectief

Wanneer letselschade je leven ingrijpend verandert, gebeurt dat vaak tegelijktijd op meerdere vlakken: gezondheid, relaties, werk, financiën, seksualiteit, enzovoorts. Daarom kijkt een letselschadepsycholoog met een brede blik naar de situatie en de problematiek van de cliënt. Daarbij is er oog voor het herstelproces in zijn geheel, dus ook voor het deel dat binnen andere (zorg)disciplines plaatsvindt. Waar nodig kan multidisciplinaire samenwerking met andere (zorg)professionals de ondersteuning van de letselschadecliënt verbeteren. 

Focus op actuele problematiek

Fysiek herstel, ziekteverlof opnemen, veranderde verhoudingen binnen het gezinsleven of een lopende letselschadezaak: er komt veel af op een letselschadecliënt. Spanningsklachten zijn dikwijls aan de orde en kunnen emoties als boosheid en angst gemakkelijk versterken. Een letselschadepsycholoog verliest de context niet uit het oog en focust zich samen met de cliënt allereerst op de actuele hulpvragen, zodat overbehandelding voorkomen kan worden. 

Terugkeer naar dagelijkse bezigheden

Het kan een uitdaging zijn om het leven weer op te pakken na letselschade. Maar het is wel dàt wat letselschadecliënten liever vandaag dan morgen willen: weer meedoen, een bijdrage leveren en voldoening ervaren. Of dat nu binnen de gezinssituatie is, op het werk of in het sociale leven. Een letselschadepsycholoog biedt ondersteuning bij onder andere: het klachtenvrij uitbouwen van activiteiten, het (her)ontdekken van potentieel en het communiceren van beperkingen naar gezinsleden. 

Aandacht voor zingeving

Na een ongeval of incident kun je je extra bewust worden van je eigen kwetsbaarheid en die van je naasten. Dat kan je iets brengen, bijvoorbeeld doordat je meer dan voorheen kunt genieten van de kleine dingen in het leven. Maar, het kan ook existentiële vragen en onzekerheden met zich meebrengen. Bijvoorbeeld: waarom ik? Of: hoe maak ik mijn leven (weer) waardevol? Als je vastloopt in dit soort levensvragen, dan kun je terecht bij een letselschadepsycholoog om dit samen te onderzoeken. 

 

 

Binnen de psychologie van de letselschade wordt gebruik gemaakt van: 

Acceptie- en commitment therapie
EMDR therapie
Exposure
Mindfulness
Psycho-educatie
Gradueel opbouwen
Oplossingsgerichte methodieken
Schrijftherapie
Rouwverwerking
Psychologie